Geef de natuur een stem

14 janvier 2024 par
Geef de natuur een stem
Tim
| Aucun commentaire pour l'instant

Ik post weleens vaker iets op LinkedIn, van installaties tot weetjes of inzichten, maar zelden heb ik zoveel reacties gekregen op een post als die met de blootgelegde wortels van een berk bij sleufwerken. 


Wat voor mij de logica zelve leek, nl. het ontzien van wortels bij graafwerken, blijkt precies toch niet algemeen logisch te zijn, getuige daarvan de reacties op de post. 




Context


Even de achtergrond: we bereidden in Mechelen een werf voor met twee dubbele laadpunten op paal. Omdat we de vorst voor wilden zijn en het enige droge en zachte moment vorig weekend was, besloten we het maar op een zaterdag uit te voeren. De sleuf zou een 25 meter beslaan, een karwei die ik met plezier wel uitvoerde. Ik ben heus niet vies van wat arbeid en ik beschouw het zelfs als een vorm van bezinning en ontspanning in een industrie die zeer snel gaat en je weinig ruimte biedt voor introspectie. Je voelt dan ook dat je je verkochte project aan het vertalen bent, aan het omzetten bent in actie en dat geeft echt wel veel voldoening, soms meer dan een ontploffende mailbox ;-)


Loopgraven met wortels


Op een industrieterrein graven, kan altijd wel een uitdaging zijn. Je weet immers nooit wat je allemaal tegenkomt, maar al te vaak is dat helaas bouwafval. Ik krijg het niet over mijn hart om dat afval er meteen terug in te kieperen, ik sorteer het en voer het af. Maar dat was op zich niet het grootste obstakel tijdens het graven. Neen, ik stootte redelijk snel op een dik netwerk van wortels, soms een arm breed. Ze behoorden ontegensprekelijk toe aan de berk die enkele meters verder stond, een brede statige boom die duidelijk al wat jaren op de teller had staan. 


Wat doe je als aannemer wanneer je zoiets tegenkomt? Ik kan me voorstellen dat heel wat mensen er gewoon de kettingzaag tegenaan gooien en de sleufverhoudingen netjes afzagen zodat de spade er weer in kan. Dat gebeurt ongetwijfeld vaak. We kregen het niet over ons hart, er was niemand die eraan dacht om de wortels te verwijderen. De uitleg is eenvoudig, maar noodzakelijk om toe te lichten:

• de wortel is een belangrijke levensader en aan de dikte van sommige wortels te zien, ging het hier echt om levensnoodzakelijke wortels;

• de boom weet zich in de grond stevig vast te houden door de wortels. Zaag wortels door en je zaagt ook aan de stabiliteit van de boom;

• op korte termijn zal er misschien weinig opvallen, maar op lange termijn kan je door die actie effectief schade toebrengen aan de overlevingskansen van de boom.


Is het dat dan allemaal waard? Neen, natuurlijk niet. Vandaar ook de beslissing om rond en onder de wortels te werken. Ja, het duurde iets langer, maar het gaf ons wel veel meer voldoening. 


Natuurbehoud


Een van de opmerkingen op mijn post was: 'elke boom telt' en zo redeneren wij ook. Het is niet aan ons om te beslissen of een boom eraan moet of niet, wij hoeven het lot van die boom niet te tarten. Het past ook niet in onze visie om natuur te vernietigen ten behoeve van de uitrol van nieuwe technologie. De twee moeten naast mekaar kunnen bestaan en het is onze taak om dat mogelijk te maken. Eigenlijk zouden we moeten werken naar een aanpak waarin de natuur ook een stem krijgt in de uitrol van een project. De natuur moet vertegenwoordigd worden als een entiteit wiens stem ook gehoord dient te worden. 


Daarom ook een belangrijk voornemen voor 2024: bij het uitwerken van projecten ook kijken naar de impact op de aanwezige natuur, zowel boven- als ondergronds en bijsturen waar nodig. Uit respect en uit nederigheid.


Elke boom telt.

in EV
Partager cet article
Tags
Archiver
Se connecter pour laisser un commentaire.