Energie besparen met Loomy

Je energieverbruik onder het licht gehouden
25 juillet 2024 par
Ronny Ruyters
| Aucun commentaire pour l'instant


Een tijdje geleden kregen we plots een pakketje binnen op kantoor bij Watt’s next, maar niet met een laadpunt, maar een lamp. Hmmm, vreemd zou je denken, niet?

Wel, het is niet zomaar een lamp, maar een Loomy-lamp. 




Wat maakt deze lamp zo speciaal dan?


De Loomy is meer dan een gewone lamp. Loomy is een lamp die gekoppeld kan worden aan je digitale meter en op basis van de gegevens van je digitale meter met een andere kleur en/of lichtsterkte zal schijnen.

In het kort komt het hierop neer: ben je elektriciteit naar het elektriciteitsnet aan het exporteren (bijvoorbeeld door je zonnepanelen), dan zal de Loomy groen kleuren.

Ben je elektriciteit van het elektriciteitsnet aan het afnemen, dan zal de Loomy oranje/rood kleuren. En hoe meer, hoe feller de Loomy brandt.


Loomy is dus een handig tooltje om op eenvoudige visuele wijze te helpen met het aangeven wanneer de goede momenten zijn om je ‘grotere’ elektrische verbruikers aan te zetten. Want, ben je veel stroom aan het exporteren, dan is het moment ideaal om bijvoorbeeld je vaatwasmachine aan te zetten. Loomy toont je dat eenvoudig door de lamp groen te laten schijnen. En hoe meer je exporteert, hoe harder Loomy zal schijnen. De ingenieuze lamp zal je dus altijd kunnen wijzen op wat je best doet met energie en op welk moment je dat kan doen. Simpel, maar zeer effectief en bijzonder handig voor mensen die niet constant apps en cijfers willen nakijken. Meer hoeft het eigenlijk ook niet te zijn.


Ook houdt Loomy rekening met het capaciteitstarief dat we in Vlaanderen kennen. Via een eenvoudige instelling kan je opgeven wat je voor jezelf als maximumcapaciteit wenst toe te laten. Loomy zal dan op basis van dat gegeven de lichtsterkte van de lamp verlagen naarmate je dichter bij je maximumcapaciteit komt en zelfs helemaal doven wanneer je deze overschrijdt. Op deze manier heb je een eenvoudige indicatie om te weten of je nu wel of niet die wasmachine kunt aanzetten en toch nog onder je eigen ingestelde maximumcapaciteit te blijven.



Voor wie is Loomy bedoeld?


Wel, in mijn ogen, voor mensen die eigenlijk niet zoveel met energie en hun energieverbruik bezig zijn, maar toch een eenvoudige indicator willen om voor hen aan te geven hoe hun ‘elektrische’ toestand er uit ziet.


Voor mensen die wel al veel met hun energieverbruik bezig zijn, lijkt de Loomy mij niet zo heel veel bij te brengen, omdat zij sowieso al wel een aantal apps hebben waarmee ze hun energieverbruik kunnen monitoren. Maar voor deze groep kan de Loomy toch interessant zijn, omdat waarschijnlijk niet alle huisgenoten op dezelfde manier met hun energieverbruik bezig zijn. En voor hen kan die Loomy dan wel weer handig zijn om als indicator te gebruiken. De papa of mama hoeft de kids niet meer te wijzen op de cijfers wanneer de Xbox in het rood gaat, Loomy zal dat wel doen ;-).


Het enige wat je nodig hebt is een digitale meter en wifi. In no-time heb je via de Loomy-app alles ingesteld om ermee aan de slag te gaan.



Wat zou er nog mogen veranderen aan de Loomy?


De indicaties die Loomy geeft zijn momenteel beperkt tot je eigen opwek/verbruik. Een mooie aanvulling hierop zou kunnen zijn dat een gebruiker kan aangeven dat Loomy ook rekening houdt met de algemene stroomproductie. Dat kan bijvoorbeeld door dynamische tarieven mee op te nemen in de beslissing van kleuren van de Loomy. 

Op deze manier kan de gebruiker (ook wanneer die zelf geen dynamisch energiecontract heeft), zien wanneer er veel duurzame stroomproductie is en het aanzetten van zijn grotere thuisverbruikers daarop afstellen.

Het zou ook ontzettend handig zijn indien we meerdere Loomy's aan mekaar kunnen koppelen. Een Loomy in de keuken of woonkamer is handig, maar op de kinder- of tienerkamers zou zeker ook een plus zijn. Op die manier zetten we iedereen in het gezin ertoe aan om samen energie te besparen en werkt Loomy aan een bredere bewustmaking van het gegeven. In het geval van de kinderen zouden we de Loomy wel aan de hand van schema's moeten kunnen uitschakelen ('s nachts of bij het slapengaan).


Conclusie



Loomy is een visueel antwoord op de cijfer- en appmaatschappij, waarbij een eenvoudige indicator eigenlijk de energieflow in de woning of gebouw samenvat met een simpele kleur. We hebben immers niet constant tijd om apps te checken of zijn ons niet bewust van wat er zich in de woning of gebouw afspeelt. Met een Loomy los je dat visueel op en zal je je veel bewuster worden van waar je in de woning of gebouw mee bezig bent. En dat hebben we nodig. Wil je besparen zonder gedoe, dan is deze lamp zeker iets voor jou. Met een opvallende look in het interieur, is de lamp hoe dan ook een gespreksonderwerp en zal je anderen ongetwijfeld inspireren om er ook mee aan de slag te gaan.


Surf als de bliksem naar de website van Loomy om er eentje te bestellen en met je energie aan de slag te gaan.


Ronny






 


Partager cet article
Archiver
Se connecter pour laisser un commentaire.