Watt's Next

Verbruik minder met deze tip


Mits een kleine investering kan je makkelijk op elektriciteit besparen. Ontdek hoe.


Uit- en inpluggen

Breng verbruikers in kaart


Alvorens meteen te duiken in hoe je je energieconsumptie verlaagt, is het uiteraard belangrijk te weten welke verbruikers onnodig energie verbruiken. En vergis je niet, je zou versteld kunnen staan van wat je zoal allemaal aan hebt staan zonder je bewust te zijn van hoeveel energie een toestel verbruikt.


Daarom is het interessant om even de ronde te doen in je woning. Loop alle ruimtes even af en noteer wat is ingeplugd. Enkele typische voorbeelden:


 • televisie
 • radio/stereo
 • slimme speaker
 • koffiezet
 • microgolfoven
 • tv-decoder
 • laptop/computer
 • gsm-laders
 • computerschermen
 • printer
 • wifi-extender
 • gameconsole


Unplug


Bovenstaande lijst is slechts een eerste selectie; misschien heb jij andere toestellen die steeds ingeplugd zijn en in standby energie verbruiken. Vaak zijn het toestellen die je niet de hele dag nodig hebt, maar wel steeds klaarstaan om meteen aan te springen. Pak dat aan, want het zijn stille verbruikers waar je meteen op kan besparen.


Je de opdracht geven om elke dag die toestellen uit te pluggen zou interessant kunnen zijn om aan je dagelijkse stappen te geraken, maar het is ook niet echt productief. Stuur daarom je toestellen aan, met schema's zodat ze alleen aan zijn wanneer je ze nodig hebt. Dat kan je met slimme stopcontacten die je via een app kan instellen. 


Onder belichten we er enkele die je aan een lage prijs kan aanschaffen. Vind je een investering van bijvoorbeeld 15 slimme plugs een brug te ver, bedenk je dan wat de energieprijs vandaag is en bereken wat je terugverdientijd zou zijn met de besparing die je doet.

Ikea Tradfri


Ikea heeft al een tijdje slimme toestellen in zijn gamma, van slimme speakers tot slimme lampen en ... slimme stopcontacten. Installeer de Ikea smart-app en voeg voor € 9,99 een slim stopcontact toe.


Plaats het stopcontact tussen het muurstopcontact en je toestel en stel via de app een schema in. Stel bijvoorbeeld in dat de televisie enkel stroom krijgt tussen 19 uur en 1 uur. Zo kan je heel wat stopcontacten toevoegen, met een eigen naam om ze duidelijk in kaart te brengen. Heb je toch buiten het schema stroom nodig? Dan kan je ze makkelijk inschakelen via de app. Ga zeker bij Ikea ontdekken hoe het werkt.

Action LSC Smart Connect


Laten we eerlijk wezen, heel wat winkels bieden huismerken aan die via een app kunnen worden aangestuurd, zo ook Action. Voor € 8,95 biedt Action slimme stekkers aan die je op afstand kan aansturen en programmeren. Zoek je een eenvoudige oplossing om apparaten uit te schakelen, dan kan dit wel iets voor jou zijn.


Er zijn heel wat andere merken die gelijkaardige functies aanbieden en die voor een ander budget verkrijgbaar zijn. Denk aan Philips, Tapo (TP-Link), Eve, ... Echter willen we vandaag focussen op lagere budgetten om het voor iedereen toegankelijk te houden. 


In een volgende tip zullen we het hebben over het energiebeheersysteem van Smappee, waarmee je ook smart-grid ready-toestellen kan aansturen, bijvoorbeeld in functie van de zonneproductie.